Doorgroeien als ondernemer, zo pak je dat aan

Als de zaken goed gaan dan denk je misschien na over het uitbreiden van je bedrijf. Als je altijd als zzp’er hebt gewerkt en je krijgt meer opdrachten dan moet er misschien personeel worden aangenomen. En wil je blijven werken vanachter de keukentafel of toch maar een eigen kantoor? Dit zijn dilemma’s waar je goed over na moet denken. Als je een stap zet dan is het vaak lastig om die later weer terug te draaien. Zo huur je kantoorruimte vaak voor langere tijd. Een huurcontract ontbinden is vaak niet mogelijk. Hierdoor zit je dan nog lang aan de huur vast terwijl je het kantoor niet meer gebruikt.

De voordelen van een virtueel kantoor

Als je overweegt kantoorruimte te huren omdat je niet langer je privé adres wilt gebruiken als vestigingsadres dan is er misschien een alternatief waar je nog niet aan hebt gedacht. Je kunt voor je bedrijf een virtueel kantoor regelen. Hiervoor betaal je een vast bedrag per maand. Hoe hoog dat bedrag is hangt af van de diensten die je afneemt. Zo kun je alleen een adres regelen maar ook het doorsturen van post of het aannemen van de telefoon. Je kunt ook telefoontjes op bepaalde uren laten doorschakelen en op andere momenten door een medewerker van het virtuele kantoor laten aannemen.

Een virtueel kantoor wordt door sommige ondernemers ook wel een KvK postadres genoemd. Met zo’n postadres voor de KvK wordt jouw post voor je onderneming naar dit adres gestuurd. Bovendien kan dit adres ook als inschrijfadres worden gebruikt. Iets wat handig is, want zo kun je jouw KvK adres als ondernemer ook afschermen en kies je vaak voor een adres met wat meer statuur. Het is in elk geval geen huisadres, wat ervoor zorg dat je bedrijf er professioneler uitziet als mensen via Google op zoek gaan naar je bedrijf.

Regel tijdig je bedrijfslening

Als je geld wilt lenen voor het doorgroeien van je bedrijf dan is het verstandig om hiervoor tijdig een aanvraag in te dienen. Geldverstrekkers vragen in de regel een businessplan en ook de jaarcijfers moeten worden overlegd. Aan de hand daarvan wordt bepaald of je kredietwaardig bent. De bank wil uiteraard wel zijn investering weer terug, inclusief rente. Het is overigens aan te raden om bij meerdere banken een aanvraag te doen. Soms verschillen de voorwaarden waardoor je voor een lening fors goedkoper uit kunt zijn.

Neem niet te veel hooi op je vork

Groeien als bedrijf is natuurlijk leuk. Maar bedenk wel dat doorgroeien ook extra werk betekent. Als je hiervoor geen extra personeel kunt aannemen dan kan het gebeuren dat je grotere bedrijf je boven het hoofd groeit. Dan schiet je je doel voorbij en moet je na verloop van tijd wellicht weer afschalen. Probeer dus de consequenties van een groter bedrijf goed in kaart te brengen voordat je die stap zet. Een financieel en juridisch adviseur kan je daarbij helpen. Natuurlijk is deze dienstverlening niet gratis, maar het kan je wel voor een foute beslissing behoeden.

Internationaal zaken doen

Misschien wil je je klantenkring uitbreiden over de grens. Bedenk dat daar het nodige bij komt kijken. Er is weliswaar vrij handelsverkeer binnen de EU, maar dat neemt niet weg dat je te maken krijgt met andere regels in het land waar je goederen naar exporteert of waar je een opdracht doet. Voer je producten uit buiten de EU dan krijg je te maken met douaneformaliteiten. Je kunt dit uitbesteden aan specialisten. Die zorgen ervoor dat alle benodigde documenten beschikbaar zijn. Vaak kunnen die al digitaal vooruit worden gestuurd. Als er dan een vrachtwagen met jouw goederen aan de grens staat kan die snel doorrijden naar de eindbestemming. Dat scheelt natuurlijk heel veel tijd. Bedenk wel dat je altijd zelf verantwoordelijk bent voor de juistheid van de gegevens. Fouten in documenten kunnen leiden tot forse vertraging of hoge boetes. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *