Veilig hijsen: hoe train je je werknemers?

Bij het werken in de bouw komt veel inzicht kijken. Werkzaamheden zoals het hijsen van materialen naar een hoge etage vergen inschattingsvermogen van de verantwoordelijke werknemer om veilig hijsen mogelijk te maken, een cursus kan hierbij helpen. Ook het rijden van een heftruck komt regelmatig voor in de bouw.

Aandachtspunten bij veilig hijsen 

De aanbieder van cursussen in hijsen heeft geconcludeerd dat ongelukken tijdens het hijsen van materialen voornamelijk ontstaan door onveilige situaties, ondeskundig gebruik, beschadigingen en tijdsdruk. Tijdens de cursus worden werknemers getraind in het hijsen en worden hen geleerd hoe ze al deze factoren die ongelukken veroorzaken kunnen elimineren. Ze leren beschadigingen te vinden en te herstellen, worden wegwijs gemaakt met het gebruik van hijsmateriaal en leren onveilige situaties te herkennen. Ze zijn na afloop van de training deskundig, daarnaast zal door de juiste manier van werken zal de tijdsdruk verdwijnen. 

Welke deuren gaan er voor je open met een ABVL certificaat 

Het papiertje dat je krijgt na het succesvol afleggen van de cursus hijsen is het ABVL certificaat, ABVL staat voor: aanslaan en begeleiden van lasten. De voordelen van het bezitten van dit certificaat is dat de werknemer kan aantonen dat hij deze vaardigheden beheerst. Dit is handig bij een sollicitatie maar ook om er bij organisaties zoals de verzekering en de ARBO geen twijfel over te laten bestaan dat de persoon in kwestie in staat is om lasten te verplaatsen. Dit is voor werkgevers fijn omdat ze kunnen aantonen dat de mensen die deze werkzaamheden lieten verrichten, hiervoor de juiste kennis hadden. Dit is praktisch wanneer ze aankloppen bij de verzekering nadat er een ongeluk gebeurd is. 

De beperkingen van het ABVL certificaat 

In veel situaties volstaat het ABVL certificaat, maar bij het aanslaan en begeleiden van zwaardere lasten ben je beter voorbereid met een TCVT-certificaat. Je hoeft dit echter alleen te hebben wanneer je zware complexe lasten aanslaat in risicovolle omstandigheden. Wanneer jouw werkzaamheden zich beperken tot eenvoudige lasten verplaatsing met een kraan, een enkelvoudige takel, het begeleiden van lasten in de vlucht en het takelen van lasten uit het zicht volstaat het ABVL certificaat. Dit certificaat volstaat ook wanneer deze taken worden uitgevoerd in een laboratorium of een chemisch bedrijfsterrein.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *