Welke vergaderopstelling past bij jouw vergaderruimte?

Van een theater opstelling voor presentaties tot een cabaret opstelling voor creatieve brainstormsessies, hoewel vergaderingen vaak als tijdrovend en vermoeiend worden ervaren, kan de juiste indeling een wereld van verschil maken. Maar hoe bepaal je welke opstelling het meest geschikt is? In deze blog verkennen we diverse vergaderopstellingen en hoe ze kunnen bijdragen aan een efficiënte en effectieve vergadercultuur binnen jouw organisatie.

Theateropstelling

De theateropstelling, ook wel bekend als de plenaire opstelling, wordt vaak ingezet voor bijeenkomsten waarbij de nadruk ligt op het luisteren naar een spreker en dus minder interactie is vereist tussen deelnemers. Denk hierbij aan grootschalige evenementen zoals productlanceringen en lezingen, maar ook voor besloten bijeenkomsten zoals bestuursvergaderingen of presentaties. In de theateropstelling staan alle stoelen in de ruimte dan ook gericht op één centraal punt, zonder tafels, waardoor er veel zitplaatsen beschikbaar zijn en de aandacht volledig is gericht op de spreker. 

Carré opstelling

Staat er een brainstormsessie op de planning? Dan is de carré opstelling perfect voor je volgende vergadering. Met tafels gerangschikt in een vierkant kunnen alle deelnemers elkaar gemakkelijk zien, wat de communicatie bevordert. Bovendien is er voldoende ruimte voor het gebruik van laptops, ideaal voor het maken van aantekeningen of het notuleren tijdens de vergadering.

U-vorm opstelling

Zoals de naam al aangeeft, zitten de deelnemers in deze open carré-opstelling aan een tafel in de vorm van een U. Deze opstelling biedt de spreker de mogelijkheid om meer interactie te hebben met de deelnemers, terwijl zij tegelijkertijd aantekeningen kunnen maken.

Blokopstelling

In de blokopstelling staan meerdere tafels in een gesloten vierkant, waardoor de deelnemers beter zicht hebben op elkaar en er voldoende ruimte is voor aantekeningen. De flexibiliteit van losse tafels maakt het mogelijk om de opstelling eenvoudig aan te passen, bijvoorbeeld naar een carré- of U-vorm, afhankelijk van de behoeften. Dit maakt de blokopstelling ideaal voor vergaderingen, cursussen of seminars.

Boardroom opstelling

In tegenstelling tot een blokopstelling, bestaat de boardroomopstelling uit één vaste lange tafel die niet verplaatst kan worden. Deze opstelling biedt voldoende werkruimte en bevordert de interactie doordat de deelnemers dicht bij elkaar zitten. De boardroomopstelling wordt dan ook vaak gebruikt voor vergaderingen, teambriefings of interviews.

Cabaret opstelling

Bij een cabaretopstelling staan er (bar)tafels met stoelen opgesteld. Hierdoor is de focus van de aanwezigen gericht op de spreker of het podium, terwijl er tegelijkertijd ruimte is voor groepsopdrachten of overleg aan de tafel.

Efficiënt en comfortabel

Nu je een geschikte opstelling hebt gekozen, is het belangrijk om de juiste vergaderstoelen te selecteren. Tijdens lange vergaderingen is comfort bijvoorbeeld een essentieel onderdeel. Overweeg daarom stoelen met hoogteverstelling en een ademende netrug die zich naar je lichaam aanpast. Voor brainstormsessies kunnen barkrukken ideaal zijn om een actieve houding en snelle besluitvorming te bevorderen. Om de interactie tijdens de vergadering te stimuleren, zijn draaibare en verrijdbare stoelen weer een goede keuze. Zo kun je eenvoudig van gesprekspartner wisselen terwijl je toch comfortabel blijft zitten.

De juiste opstelling

Nu je bekend bent met verschillende vergaderopstellingen, is het tijd om de juiste keuze te maken voor jouw vergaderruimte. Of het nu gaat om een theateropstelling voor grootschalige evenementen of een U-vorm opstelling voor interactieve sessies, de juiste opstelling kan een wereld van verschil maken voor de productiviteit en efficiëntie van jouw vergaderingen. Vergeet ook niet het belang van comfortabele vergaderstoelen om het maximale uit jouw bijeenkomsten te halen. Zo ben jij klaar om effectieve vergaderingen te houden en succesvolle resultaten te behalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *